Izrečena prvostepena presuda u predmetu Dušan Milunić i drugi

22.12.2023, 16:02

Sud Bosne i Hercegovine je 22.12.2023. godine, izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Milunić Dušan i drugi, kojom su optuženi Dušan Milunić, Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Ljubiša Četić, oglašeni krivima što su počinili:

  • Optuženi Dušan Milunić, krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom d) KZBiH, u vezi sa članom 180. stav 1. i 29. istog Zakona;
  • Optuženi Zoran Stojnić, krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom a) KZBiH, u vezi sa članom 180. stav 1. istog Zakona;
  • Optuženi Ilija Zorić, krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom a) KZBiH, u vezi sa članom 180. stav 1. i 29. istog Zakona;
  • Optuženi Zoran Milunić, krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkoma a) KZBIH, sve u vezi sa članom 180. stav 1. i 29 istog Zakona;
  • optuženi Ljubiša Četić, krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkom k) KZBiH, u vezi sa članom 180. stav 1. KZBiH.

 

Sud je optuženima za počinjena krivična djela izrekao sljedeće kazne zatvora:

 

  • Optuženom Dušanu Miluniću, kaznu zatvora u trajanju od 12 godina;
  • Optuženom Zoran Stojniću, kaznu zatvora u trajanju od 8 godina;
  • Otuženom Iliji Zoriću, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina;
  • Optuženom Zoranu Miluniću, kaznu zatvora u trajanju od 14 godina;
  • Optuženom Ljubiši Četiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina.

 

Optuženim Dušanu Miluniću, Zoranu Stojniću, Iliji Zoriću i Zoranu Miluniću se u skladu sa članom 56. KZBiH u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Istovremeno, na osnovu odredbe člana 284. tačka c) ZKPBiH, optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Boško Grujičić,  Ljubiša Četić, Rajko Gnjatović Željko Grbić, Ilija Zorić, Rade Grujčić i Uroš Grujčić oslobođeni su od optužbe jer nije dokazano da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi s tačkama a), d), e), f), g) i k) i članom 180. stav 1., 2., 26. i 31. KZBiH.

 

Optuženi su oglašeni krivim što su tokom jula 1992. godine, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i milicije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor, koji napad je izvršen u istom periodu, znajući za takav napad i da njihove radnje čine dio tog napada, postupajući s diskriminatornom namjerom na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, Dušan Milunić, u svojstvu komandira Rasavačke čete koja je djelovala u sastavu 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske, R.S. (preminuo), u svojstvu komandira Rezervne stanice milicije Rasavci, a Zoran Stojnić, Ilija Zorić, Zoran Milunić i Ljubiša Četić, kao pripadnici navedene čete, odnosno rezervne stanice milicije, kao i drugi pripadnici vojske i policije u općini Prijedor, izvršili progon ubistvima, prinudnim preseljenjem i drugim nečovječnim djelima osoba nesrpske nacionalnosti, gdje je u selu Zecovi ubijeno oko 69 civila bošnjačke nacionalnosti, dok 32 tijela ubijenih osoba bošnjačke nacionalnosti iz sela Zecovi, zaselak Gradina, još nije pronađeno, dok su svi preživjeli civili bošnjačke nacionalnosti – stanovnici sela Zecovi, smještani u neki od logora na području općine Prijedor i to logor „Keraterm“, logor „Omarska“ i logor „Trnopolje“, a poslije su preseljeni na druge dijelove Republike Bosne i Hercegovine ili deportovani van granice RBiH.

Nadalje, u istom predmetu, a nakon izrečene presude, Sud je donio rješenje kojim je optuženima Dušanu Miluniću, Zoranu Stojniću, Iliji Zoriću i Zoranu Miluniću, određen pritvor zbog postojanja okolnosti iz člana 138. ZKPBiH, a u vezi sa pritvorskim razlozima iz člana 132. stav 1. tačka a) ZKPBiH, koji pritvor po ovom rješenju može trajati najduže devet (9) mjeseci, od dana lišenja slobode  ili do nove odluke Suda.

Istovremeno, prema optuženom Ljubiši Četiću, Sud je odredio mjeru zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKPBIH i mjeru obaveznog povremenog javljanja državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKPBiH. Izrečene mjere zabrane će trajati dok za istima postoji potreba, a najduže do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, odnosno do druge odluke ovog Suda.

 

************